En snabb genomgång för nybörjare till investeringar

Att spara pengar via fonder och aktier är ett etablerat och välkänt sätt att få sina pengar att växa över en längre period. Genom att ta kloka beslut och ha ett långsiktigt tänk med sina investeringar kan vem som helst spara ihop till en större summa pengar. Men att veta det bästa sättet att komma igång med sparande när man är helt ny till börsen och investeringar är allt annat än enkelt. 

 

Om du har öppnat ett konto hos en av Sveriges stora nätmäklare eller om du har bläddrat igenom utbudet av fonder hos din bank är det inte särskilt konstigt om du känner dig förvirrad eller har svårt att veta hur man ska gå till väga är det inte särskilt konstigt.  I den här texten kommer vi därför att gå igenom några av de viktigaste sakerna att känna till och tänka på när man är ny till investeringar och sparande. Även om man inte har en utbildning inom ekonomi, såsom exempelvis en lönespecialist utbildning så går det ändå att lyckas givet att man tar kloka och välgrundande beslut. 

Spara regelbundet  

Att spara pengar regelbundet varje månad är det absolut bästa sättet att se till att man hänger med i börsens svängningar och ger sig själv möjligheten att bygga upp en större mängd kapital. Att spara regelbundet och köpa in sig i sina innehav varje månad är någonting som gör att man utan större problem snabbt bygger upp en större summa pengar. Genom att göra på det här sättet så ser man till att alltid köpa när ens innehav är billigare, samtidigt som man också ser till att följa med på momentumsvängar uppåt. Det gäller att hitta en balans i sitt ekonomi så man får plats att leva lite också. 

Ha en lång tidshorisont  

Men det är samtidigt väldigt viktigt att man har en lång tidshorisont på sitt sparande. Oavsett vad man sparar till är det gynnsamt att ha ett långsiktigt tänk och anpassa sig utefter detta. Genom att vara långsiktig så ser man till att inte bli särskilt negativt påverkad av börsens svängningar upp och ner, samtidigt som man också säkerställer att man får ta del av det som kallas för ränta på ränta-effekten. Detta är någonting som man kan läsa mer om här, och det är någonting som är väl värt att läsa in sig på för att få en förståelse kring hur det fungerar i praktiken. 

Börja med fonder för att lära dig hur allting fungerar och för att komma igång 

 

Ett misstag som många som är nya på börsen gör är att man lägger ett allt för stort fokus på aktier. Att lyckas med aktier som privatperson är fullt möjligt, men det kräver att man lägger ner enorma mängder tid och energi på att lyckas. Istället är det bättre om man fokuserar på att välja ut bra fonder till låga avgifter när man precis har satt igång. Genom att göra på det här sättet kan man därefter lära sig mer om hur börsen fungerar och liknande, utan att man behöver ta särskilt mycket risk.